facebook

Időjárás

A Magas-Tátra hegység (Vysoké Tatry)

tatry lukaš4 190x121 A Magas Tátra hegység (Vysoké Tatry)Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegyvonulata Szlovákia északi részén, Szlovákia és Lengyelország határán található. A Kárpátok 1200 km hosszú hegyvonulatának egyetlen alpesi jellegű része, aminek bizonyítéka 29 csúcsa, mely meghaladja a tengerszint feletti 2500 méter magasságot. Szlovákia első nemzeti parkja (TANAP) 1949-től, valamint 1993-tól az UNESCO a Lengyelországban található résszel együtt a “Tátrai bioszféra rezervátumává” nyilvánította. A Magas-Tátra területével és 55 km hosszúságával a legkisebb hegység Európában.tatry102 190x121 A Magas Tátra hegység (Vysoké Tatry)

A Kárpátok (és ezzel együtt természetesen a Tátra is) az ún. alpi hegységképződés egyik fázisaként mintegy 100 millió évvel ezelőtt gyűrődött fel. A hegység főtömegét alkotó kemény gránitból a gleccserek vésték ki a Magas-Tátra mai arculatát. Mai felszínének kialakulására leginkább a visszahúzódó jégtakaró volt hatással. Ennek a tevékenységnek a hatására alakultak ki a jellemző hegycsúcsok – Gerlachfalvi-csúcs (2655 m) - Gerlachovský štít, amely a Tátra és egyben a Kárpátok legmagasabb csúcsa, Jég-völgyi-csúcs (2627 m) Ľadový štít, Késmárki-csúcs (2558 m) Kežmarský štít, Lomnici-csúcs (2634 m) Lomnický štít, a mély alpesi jellegű völgyek – Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina), Nagy-Tarpataki-völgy(Veľká Studená dolina), Kis-Tarpataki-völgy (Malá Studená dolina), és a tavak,  tengerszemek – Csorba-tó (Štrbské pleso), Kő-pataki-tó( Skalnaté pleso). A Magas-Tátra növény és állatvilága nagyon gazdag. Több mint 1400 magasabb rendű növényfaj található itt, melynek alapját az alpesi-közép-európai növényfajok alkotják, valamint több különleges állatfaj  is megtalálható, melyek  fokozottan védettek a Tátrai Nemzeti Park(TANAP) egész területén, az év minden szakában.

tatry lukaš22 190x121 A Magas Tátra hegység (Vysoké Tatry)Az éghajlata többnyire hegyvidéki, alpesi jellegű, tehát hideg és nedves. A hó 1300 m felett (a völgyekben) 180 napon, 1800 m felett (a legmagasabb területeken és a különösen árnyékos északi lejtőkön) akár 250 napig képez összefüggő takarót. A Magas-Tátrában egész évben jellemző a szeles időjárás. Az éves átlaghőmérséklet 1 000 m tengerszint feletti magasságban 5 ° C, júliusban 15 ° C körül mozog. Túrázásra a legalkalmasabb időpont az őszi időszak, amikor az időjárás viszonylag stabil, és az alacsonyabb hőmérséklet miatt a kilátás is kitűnő. volne Vysoke Tatry vodopad Skok2 190x121 A Magas Tátra hegység (Vysoké Tatry)Idegenforgalmi szempontból a Magas-Tátra Szlovákia legértékesebb régiója, és a téli sportok központja. Széleskörű lehetőségeket nyújt síelésre, sífutásra, túrázásra és kikapcsolódásra egész évben. Legismertebb idegenforgalmi központjai: Tátracsorba (Štrbské pleso) környéke, Ótátrafüred (Starý Smokovec), Tátralomnic (Tatranská Lomnica). A Magas-Tátra területén több, jól kijelölt túraútvonal található, továbbá a hegymászás szerelmeseinek paradicsoma is. A leghatalmasabb, 900 m magas sziklafal a Wéber-csúcs (Malý Kežmarský štít – 2513 m) északi falán található. A hegyi kerékpározás szerelmesei 16 kijelölt és jól karbantartott túraútvonalon (a legkönnyebbtől a legnehezebbig – csak az igazán profi kerékpárosoknak) csodálhatják meg a festői szépségű tájat. Magas Tátrában jelenleg mintegy 12.900 férőhely várja az ide látogató vendégeket. A szálláslehetőségek széles skáláját kínálják, a klasszikus szecessziós szállodától, a különféle spa szállodákon, családi panziókon és magán villákon keresztül.