facebook

Időjárás

Hévíz

heviz1 190x121 HévízHévíz Magyarország dél-nyugati részén helyezkedik el, mintegy 200 km-re a fővárostól, Budapestől. A város keleti részén található a a világon egyedülálló Hévízi-tó, melynek köszönhetően a város egyike a legjelentősebb fürdővárosoknak Magyarországon. A 4,4 ha elterülő tőzegmedrű forrástó Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava. A tavat a 38 m mélységből előtörő, ásványokban gazdag, hideg és meleg források táplálják, állandó körforgásban tartva ezzel a tó vizét. to heviz23 190x121 HévízA víz hőmérséklete nyáron eléri a 30 – 35 ° C, de télen sem csökken 24 – 26 ° C alá, ami lehetővé teszi a gyógyfürdő egész éves üzemeltetését. Gyógyító erejét már a római korban felismerték, de a tófürdőre vonatkozó első írásos emlék az 1328-as évekből való. A fürdő kialakulásában és fejlődésében fontos szerepet játszott a Festetics család, akiknek a birtokába került a 18.század közepén a forrás és a környező terület. Gróf Festetics Györgynek köszönhetően épült meg az első fürdőépület az 1700-as évek végén.

A magas kalcium- és magnézium tartalmú, hidrogén – karbonátos, kénes gyógyvíz és a maga nemében egyedülálló, a tó medrét vastagon borító gyógyiszap, elsősorban mozgásszervi megbetegedések, reumatikus betegségek, emésztőszervi megbetegedések és gyomorbántalmak kezelésére ajánlott.

interaktív terkep HévízA gyógyfürdő mellett, Héviz és környéke számos látnivalót, érdekességet és programlehetőséget kínál az év minden szakában. A közelben jónéhány kulturális emlék és történelmi helyszín található. Mindössze 10 km – re Keszthelyen a 18. században épült Festetics kastély, melyben a világhírű Helikon könyvtár kapott helyet, a Balaton – felvidék nyugati részén Sümeg vára, mely egyike a legjobb állapotban fenmaradt középkori váraknak, vagy az 1260-as években a pannonhalmi apátság által építtetett szigligeti vár romjai. Ezen kívül számos múzeum, kiállítás, program, látnivaló és természetessen a Balaton várja a térségbe látogató vendégeket.