facebook

Időjárás

Szepesi vár

Spissky hrad 190x121 Szepesi várA Szepesi vár romjai, amely a szepesi régió (Spiš) egyik legértékesebb műemléke, 634 m tengerszint feletti magasságban, a környék fölé magasodó mészkősziklán, Szepesváralja (Spišské Podhradie) mellett található. A legnagyobb középkori vár Közép-Európában. A várdomb már a 11. és 12. században lakott terület volt és már ekkor kezdtek fokozatosan kialakulni a korábban nem látott méretű épületegyüttes alapjai. A vár legrégebbi része a 12. században, egy előző vár alapjaira épült és a vármegye központja lett. Kő erődítmény védte, melynek köszönhetően 1241-ben ellenállt a tatárok támadásainak. A 13. század első felében olasz kőfaragó mesterek megerősítették a vár falait. Ugyanebből a századból való a román stílusú kétszintes palota, a várkápolna és a szintén román stílusú bejárati kapu.

A 14. század második felében I. Lajos (Róbert Károly fia) uralkodása idején, gótikus stílusban átépítették és kibővítették a középső várudvarral. A 15. század közepe fontos szerepet játszott a vár történelmében. Zsigmond király halála után (1437), Erzsébet királyné, fia V. László érdekeinek védelmére felfogadta a huszita Jiskra János zsoldosvezért, aki csapataival elfoglalta a várat. Széles körű építkezésbe fogott, amelyek elsősorban az alsó várudvart érintették, ahol széles járdájú várfalat, őrtornyokat és két lakótornyot emeltek. Így nyerte el fokozatosan mai formáját és kiterjedését. Az eredetileg királyi vár a 15. és 17. század között gyakran cserélt gazdát. 1465-től az egyik leggazdagabb főnemesi család a Szapolyai-család (rodina Zápoľských), majd a 16. század első felében a Thurzó család tulajdonába került. A család tulajdonában csak 1636-ig maradt, amikor is az utolsó nemesi család a Csáky-család szerezte meg, akik egészen 1945-ig birtokolták. Csáky István a várat jelentősen átalakította, egyesítette a felső várudvar körüli hosszú traktusokat és megváltoztatta a bejáratot.

Az 1780-ban kitört tűzvészben a vár súlyos károkat szenvedett, és fokozatosan hanyatlásnak indult. Felújítása 1970-ben kezdődött és egyes részein a mai napig tart. A várban történelmi és régészeti kiállítás, valamint középkori fegyver kiállítás látható. A Szepesi vár és környéke 1993 óta az UNESCO Világörökség része.