facebook

Időjárás

Kis-Fátra (Malá Fatra)

šútovský vodopád1 190x121 Kis Fátra (Malá Fatra)A Kis-Fátra (Malá Fatra) hegyvonulata Közép-Szlovákia északnyugati részén, az Északnyugati-Kárpátokon belül található. A 22630 hektárnyi területe a zsolnai (Žilina), a turócszentmártoni (Martin), a privigyei (Prievidza) és az alsókubini (Dolný Kubín) járások területén helyezkedik el. A Magas-Tátra (Vysoké Tatry), az Alacsony-Tátra (Nízké Tatry) és az Árvai-Beszkidek (Oravské Beskydy) után a negyedik legmagasabb hegység Szlovákiában, gazdag és viszonylag jól megőrzött természeti értékekkel. A hegységet keleten a Turóci-medence (Turčianska kotlina) határolja, nyugaton a Zsolnai-medencével (Žilinská kotlina) szomszédos, délen pedig a Vág (Váh) folyó választja el a Nagy-Fátrától (Veľká Fatra). A Vág folyó két részre osztja a hegyvonulatot. A délnyugati részen fekszik az alacsonyabb, Lucskai-Fátra, vagy másnéven a Rajeci-havasok (Lúčanská Malá Fatra), északkeleten pedig a magassabb, Kriváni-Fátra (Krivánska Malá Fatra), melynek jelentős része a Kis-Fátra Nemzeti Park (Národný park Malá Fatra – NPNF) területét képezi. A hegység felszíne nagyon változatos, egyaránt megtalálhatóak mészkőkarsztos területek, ahol egyedülálló barlangi képződmények és víznyelők találhatók, valamint a dolomitkarsztból felépülő térségekre a szokatlan formájú sziklák a jellemzőek, továbbá előfordulnak kanyonszerű szurdokok, mély szakadékok, vízesések és más eróziós képződmények is. A Kis-Fátra területének 83%-át erdő borítja, ritka növény-és állatvilág jellemzi.

A hegység legmagasabb csúcsa a Nagy-Krivány (Veľký Kriváň-1709 m), a legismertebb csúcsa pedig a Veľký Rozsutec - 1610 m, melyről csodálatos kilátás nyílik az egész Kis-Fátrára és a közeli Tátrára.

A Kis-Fátrában jó néhány barlang is létre jött, ezek azonban a nyilvánosság számára nem elérhetőek. A térségben több termálvízforrás található, mint pl. Frivaldnádason (Rajecká Lesná) vagy az ismert fürdővárosban Rajecfürdőn (Rajecké Teplice), valamint több forrás és vízesés is. A Kis-Fátra egyik legszebb vízesése a 38 m magas Sútói-vízesés (Šútovský vodopád), de több csodálatos vízesés látható még a Jánošík-szorosban (Jánošíkove diery) is.

A Kis-Fátra kedvelt és népszerű  turisztikai célpont úgy a nyári mint a téli szezonban.A leglátogatottabb régiók közé tartozik a Vrátna-völgy (Vrátna dolina), Valčianska-völgy (Valčianska dolina) és a téli síszezonban az ismert síközpontok Frivaldnádason (Rajecká Lesná) és Martinské hole. A környék kitűnő lehetőségeket kínál a kerékpározásra, a térségben jó néhány kerékpár túraútvonal található. A gyönyörű természeti környezet megcsodálására kiváló alkalom nyílik a Vág (Váh) kb. 7 km hosszú kanyargós szakaszán, Sztrecsény (Strečno) közelében tutajozás közben. Számos történelmi nevezetesség is található a térségben, közvetlenül a Kis-Fátra területén, Zsolnától (Žilina) 7 km-re található, a 13. század végén épült Sztrecsény vára (Hrad Strečno), Zsolna budatini (Budatin) városrészében a 13. század második felében épült  budatini kastély, valamint Szlovákia egyik legszebb vára, az árvai vár (Oravský hrad).