facebook

Időjárás

Szlovákiáról

A Szlovákia Közép-Európa szívében helyezkedik el, területe 49.035 km² és mintegy 5,43 milió lakosa van. Határos a Cseh Köztársasággal, Ausztriával, Lengyelországgal, Ukrajnával és Magyarországgal. Az írott források szerint, az első szláv államalakulat létrejötte, a mai Szlovákia területén a 7. századra tehető. Nevét – a Szamo fejedelemséget, vezetője után kapta, aki feltehetően egy frank kereskedő volt. Később mint államalakulat megszűnt létezni, és kisebb területi egységek (kisfejedelemségek) alakultak, amelyek egyesítésével jött létre a Nyitrai fejedelemség (9. század eleje). A Nyitrai fejedelemség valamint a Morvai fejedelemség egyesülésével alakult ki a Nagymorva birodalom 833-ban. A 10. század felétől a 11. század végéig  Szlovákia területe fokozatosan a Magyar Királyság részévé vált (majd 1867-től az Osztrák–Magyar Monarchia részét képezte). Az Osztrák–Magyar Monarchia széthullása után  Szlovákia 1918-tól  egészen 1993-ig a Csehszlovák Köztársaság része volt (kivéve 1939 – 1945 között, amikor mint önálló Szlovák köztársaság működött). 1993 január 1-től a Csehszlovákia szétválása óta mint önálló ország szerepel Szlovák köztársaság néven.

 Pozsony ami egyben az ország fővárosa is, a Duna (Európa második legnagyobb folyója) mindkét partján, és a Kis-Kárpátok lábainál fekszik. Az egyik legfiatalabb európai főváros, délen Magyarországgal délnyugaton pedig Ausztriával határos. Mindazonáltal, a város gazdag történelmi múltal rendelkezik, főként abból az időszakból amikor mint szabad királyi koronázó város működött. Elhelyezkedése Európa szívében, a Duna partján a kezdetektől lehetővé tette, hogy fontos szerepet töltsön be a kereskedelmi utak kialakulásában, valamint hogy számos kultúra találkozóhelye legyen. A város, történelme során jónéhány nehéz időszakot élt meg , de ugyanakkor több alkalommal is aranykorát  élte. Az egyik ilyen aranykor, Mária Terézia uralkodása idején volt, amikor is a város jelentős fejlődésnek indult. Mária Teréziát Pozsonyban, 1741. június 25-én, a Szent Márton székesegyházban koronázták meg.

Ma Pozsony egy dinamikusan fejlődő nagyváros, tele fiatal és elbűvölő emberrel, akik kellemes hangulatot kölcsönöznek a városnak. Európában sok gyönyörű város található, de közülük csak néhány rendelkezik ilyen sajátos és egyedi hangulattal. Pozsony egy örök emlék marad minden látogató számára.