facebook

Időjárás

Pienini – hegység

Pieniny Tri koruny 8001 190x121 Pienini   hegységAz érdekes és titokzatos Pienini – hegység a Szepesi régió (Spišský región) északi részén, közvetlenül a lengyel határ mellett található. Délen a Dunajec folyó határolja, amely gyönyörű, meredek falú, szűk folyóvölgyet vájt a hegység szikláiban, kialakítva ezzel egy egyedülálló természeti környezetet, Vöröskolostor (Červený Kláštor) és Erdős (Lesnica) települések között. A térségben 2 nemzeti park is található, Lengyelországban a Pieniny Park Narodowy (PPN), Szlovákiában pedig a Pienini Nemzeti Park (Pieninský národný park – PIENAP). A 3.750 hektáros területen elhelyezkedő park, Szlovákia legkisebb nemzeti parkja, de ugyanakkor egyike a leglátogatottabb turisztikai régióknak.

Elsősorban a természeti szépségekben gazdag környezet, az egyedülálló népi építészeti emlékek, a különösen sokszínű növény- és állatvilág, a kulturális értékek és műemlékek teszik vonzóvá e vidéket. Kijelölt turista útvonalak vezetnek a szebbnél szebb tájakon melyet gyalog, vagy kerékpárral járhatunk végig. Kitűnő terep a kajakozásra, kenuzásra, raftingra, de a legnépszerűbb és igazi kuriózumnak számító kirándulás, a Dunajec folyón történő tutajozás. Fából készült tutajokon tehetjük meg a kb. 11 km –es folyószakaszt Vöröskolostor (Červený Kláštor) és Erdős (Lesnica) települések között, Közép-Európa legnagyobb természetes kanyonjában.

A téli sportok szerelmesei is megtalálják számításaikat, a környéken több síközpont és körülbelül 25 sílift található. (Hársád – Litmanová, Felsőzúgó – Vyšné Ružbachy).

A térség történelmi és építészeti gyöngyszeme a Vörös kolostor, amely a régió központjában, az azonos nevű Vöröskolostor (Červený Kláštor) településen található. A 14. századi épületet a karthauzi szerzetesek építettek, majd a 18. századtól a kamalduli szerzetesek lakták, élükön a legendás Cyprián baráttal, aki híres botanikus, gyógynövénykutató és feltaláló volt. A kolostorban működő Néprajzi Múzeumban művészeti, néprajzi és gyógynövény kiállítás található, mely a nagyközönség számára naponta nyitva áll. A környék történelmi emlékei és nevezetességei, mint pl. az Ólubló (Stará Ľubovňa) város felett emelkedő középkori vár, vagy a vár előterében található falumúzeum, a Szepesi-vár (Spišský hrad), a közeli történelmi városok (Késmárk – Kežmarok, Kassa – Košice, Lőcse – Levoča) élményekben gazdag kirándulási lehetőséget kínálnak.